OVERAL ZICHT OP HET WATER

Duurzame driehoekswoning op IJburg

Iedereen wilde wel een kavel aan de buitenrand van Rieteiland op IJburg, want daar woon je letterlijk aan het water. Het lukte de Australische John Stelling en Duitse Bianca Kollmeyer om juist zo’n kavel te kopen. De bouwvoorschriften waren nogal bepalend voor dit zelfbouw-project, maar John, Bianca én hun architect konden er prima mee uit de voeten. “De moderne, duurzame woonstijl sprak ons sowieso al aan.”

BEWONERS

John Stelling en Bianca Kollmeyer en hun zoon (14) en dochter (6)

Beroep

Beide software-implementatie-consultants

Droomplek

Rieteiland, IJburg

Kavel

430 m2

Droomwoning

270 m2

Architect

Florian Eckardt (klik HIER voor meer informatie over deze architect)

Stijl

Industrieel (klik HIER voor meer informatie over deze stijl)

RONDE VORMEN VOOR DE GEVEL

De buitenkant van het huis oogt warm en vriendelijk door het gebruik van verticale houten panelen. John: “Onze architect (Florian Eckardt, red) stelde cederhout voor, maar dat vonden wij te grof.” Ze kwamen uit op Ayous hout. Daarnaast valt de vloeiende vorm van de gevel op aan hun huis. Bianca: “Je ziet hier op Rieteiland veel strak, recht en hoekig. Ik wilde zachtere lijnen en daar ging de architect in mee.”

Gevelbekleding

Ayous hout van Leegwater Houtbereiding BV

kozijnen

Schüco

eettafel xxl

Centraal in het huis staat de XXL-eettafel van walnoothout. Niet alleen een plek om met de familie of een groter gezelschap heerlijk aan te tafelen, maar ook perfect voor hun oudste zoon om huiswerk aan te maken of gewoon lekker bij elkaar te zitten. Op deze plek wordt het driehoekige ontwerp van architect Florian Eckardt het meest zichtbaar: overal waar je kijkt, zie je water. “Hier heeft de architect ons echt mee verrast”, vertelt Bianca.

tafel

Model Madera van Mondo

stoelen

Madera van Mondo

lampen

Model Helix-50 van Marc de Groot

Kozijnen

Schüco

Ruime woonkeuken

De keuken is het pronkstuk van Bianca, die hier veel tijd aan heeft besteed. “Het was een van mijn grote wensen om een warme woonkeuken te hebben in mijn nieuwe huis”, vertelt zij. “Ik wist dat ik in ieder geval een kookeiland wilde, maar ook voldoende opbergruimte, zonder het unieke uitzicht en veel licht te verliezen.” Zo kwamen zij en haar man John uit op een kookeiland in het midden, met aan de ene kant een lage kastenwand (tot aan het raam) en aan de andere kant een hoge kastenwand, waarin de apparatuur verwerkt zit.

  • Keuken: collectie PURE van SieMatic
  • Fronten: Hout, SieMatic SimiLaque, Metal
  • Aanrechtblad: materiaal Ceramic
  • Apparatuur: Neff, Gaggenau en Bosch 

HEEL GRAAG EEN OPEN HAARD

Ook de open haard stond hoog op het wensenlijstje van John en Bianca. Hij had alleen wel wat groter mogen zijn van John: “Hierover hadden we een meningsverschil met onze architect. Uiteindelijk heeft hij ons ervan weten te overtuigen dat dit model beter in de ruimte past, zodat het schuine lijnenspel gewaarborgd bleef en het zocht op het water open bleef. We zijn blij met het resultaat!”

Open haard

Model Q-BE van Attika

Houtmand

Cabas du Pays van Tadé

Vloer

Model Casapark van Bauwerk Parkett

Bank

Model Ray van B&B Italia

Fauteuil en hocker

Eames Lounge Chair en hocker/ottoman van Vitra

SCHUIN LIJNENSPEL

Het huis van John en Bianca is allesbehalve voorspelbaar geworden! Het schuine lijnenspel is op zich al bijzonder, waardoor de hele woning een driehoeksvorm kreeg. Maar daarnaast dragen de hoogteverschillen bij aan de bijzondere ruimteverdeling, ook een grote wens van de bewoners zelf. Bianca: “De hoogteverschillen geven een extra laag aan de verschillende woonruimten.”

Houten vloer

Model Casapark, kleur 181 oak smoked van Bauwerk Parkett

Natuursteen tegels

Branco d’Mos geborsteld

Kozijnen

Schüco

ZWEVENDE TRAPPEN, RUIMTELIJK EFFECT

Opvallend in het midden van het huis zijn de zwevende trappen. Bianca: “Eigenlijk wilden we ze helemaal open, maar dat was niet praktisch met kleine kinderen in huis. Dus zijn ze alsnog afgesloten met glas. Een mooie oplossing, aangezien het zwevende effect evengoed bewaard is gebleven”. De zwevende trappen lopen gedeeltelijk over elkaar, wat een mooi lijnenspel geeft in het trappenhuis.

Trap

Op maat gemaakt door Eestairs. Traptreden van bamboe.

Muur

Branco d’Mos, breukruw

Hanglampen

Pleat Box 13, 24 en 36 van Marset

RUIM ZICHT VANAF DE VIDE

“Een van de ruimtes waar we extra trots op zijn, is de vide op de eerste verdieping”, vertelt Bianca. “Door het extra grote, bijna vierkante raam lijkt het hier wel alsof je zo aan het water zit.” De vide is mogelijk gemaakt door de overloop op de eerste verdieping extra veel ruimte te geven en het trappenhuis open te laten.

Schommelstoel en hocker

Joya Rocker van Monte Design

Kussen

Monte Design

Kozijnen

Schüco

OVERAL LICHT EN WATER

Nog een pronkstuk in het huis van John en Bianca: de bijzondere badkamer. Licht, ruimt en uitzicht spelen ook hier een grote rol. Centraal in het midden staat het verhoogde bad, dat met de driehoekige ombouw echt een eyecatcher is geworden. Maar bovenal speelt het magnifieke uitzicht hier natuurlijk mee, zowel vanuit het bad als vanuit de volledig transparante douche.

Douche

Dornbracht Just Rain Waterfall

Bad

B-Dutch (maatwerk) van Corian

Vloertegels

Porcelanosa

Rolgordijnen

Roman Shades van Indivipro

Kranen

Model MEM van Dornbracht

Kozijnen

Schüco

Droomwoning met overal uitzicht op water

“HET LIJKT WEL EEN VAKANTIEHUIS!”

 Als er kavels vrijkomen op het nabij gelegen Rieteiland, besluiten ze over te gaan op zelfbouw. En nu wonen ze op dit markante eiland, waar bijzondere moderne, vrijstaande villa’s het straatbeeld bepalen. Waarom hebben zij voor zelfbouw gekozen en wat ging er allemaal vooraf aan hun droomwoning?

“Het allerfijnste is dat wij nu een huis hebben dat compleet voldoet aan onze eisen en wensen!”

KLIK HIER
Voor de dreamstory van
John en Bianca

Start de reis naar uw eigen droomwoning

Zelf uw droomwoning bouwen begint met inspiratie opdoen. Hoe en waar kan ik dit vinden en concretiseren? En hoe leg ik de buitenwereld uit wat ik mooi vind?

Download de 10 inspiratietips