Droomwoning met overal uitzicht op water

“HET LIJKT WEL EEN VAKANTIEHUIS!”

De Nederlands-Australische John Stelling en Duitse Bianca Kollmeyer leren elkaar kennen in Amstelveen, waar ze beiden bij hetzelfde ICT-bedrijf werken. Ze wonen eerst in het centrum van Amsterdam, maar na de geboorte van hun dochter en een verblijf in Australië kiezen ze voor de rust en ruimte op IJburg. Als er kavels vrijkomen op het nabij gelegen Rieteiland, besluiten ze over te gaan op zelfbouw. En nu wonen ze op dit markante eiland, waar bijzondere moderne, vrijstaande villa’s het straatbeeld bepalen. Waarom hebben zij voor zelfbouw gekozen en wat ging er allemaal vooraf aan hun droomwoning?

Bewonerspaspoort

BEWONERS

John Stelling en Bianca Kollmeyer en hun zoon (14) en dochter (6)

Beroep

Beide software-implementatie-consultants

Droomplek

Rieteiland, IJburg

Kavel

430 m2

Droomwoning

290 m2

Architect

Florian Eckardt (klik HIER voor meer informatie over deze architect)

Stijl

Industrieel (klik HIER voor meer informatie over deze stijl)

Zelf bouwen op IJburg

“We huurden op IJburg en keken dus al jaren uit op Rieteiland: een prachtige, niet te grote locatie middenin het water. En in 2013 hadden we ondertussen onze babydochter erbij en we moest op zoek naar iets groters. We wilden alle twee het liefst een vrijstaand huis, en het liefst aan het water. Dus toen we hoorden dat er kavels van Rieteiland uitgegeven zouden worden, werden we daardoor eigenlijk op het idee gebracht van zelf bouwen. Hoe geweldig zou het zijn om op dat eiland, middenin het water, een eigen droomwoning te laten bouwen? We hebben echt nog wel gekeken naar bestaande vrijstaande woningen, maar geen enkele woning voldeed aan onze wensen qua locatie, indeling en bouwstijl.”

Zelfbouw-beginners

“Nee, we hadden helemaal geen ervaring met zelfbouw. Dus we zijn er blind ingedoken; halverwege 2015 kochten we ons kavel. En al snel hadden we door dat we heel veel van onszelf kwijt konden in dit huis. Zo wisten we in ieder geval: we willen veel licht, zodat we een maximaal uitzicht op het water zouden hebben. Rieteiland sprak ons niet alleen enorm aan vanwege het omringende water. Ook het bestemmingsplan was bijzonder: daar stond in dat er geen traditionele bouw mocht plaatsvinden. Oftewel: geen Hollandse of Duitse puntdaken. Er moest nadrukkelijk modern gebouwd worden en dat sprak ons enorm aan. Zo stond er in het bestemmingsplan dat de daken plat moesten zijn of een lessenaarsdak of een combinatie van beiden. Er waren nog andere eisen; zo moest er gebouwd worden met duurzame materialen, iets waar wij zelf toch al mee bezig waren. Ook de uitstraling van de gevels moest aan moderne eisen voldoen, maar juist die bepalingen zetten ons op het spoor van wat we echt wilden met dit huis. En het prachtige resultaat zie je nu wel terug als je over Rieteiland loopt. We zijn achteraf blij dat we meteen gekozen hebben voor de extra optie om een ligsteiger te kopen. Nu kunnen we ook met een boot tot aan ons huis komen, zo fijn is dat!”

Een architect kiezen

“Bij zo’n belangrijk project als het bouwen van je eigen huis, moet je veel zelf uitzoeken. Dan is het fijn om een betrouwbare architect naast je te hebben staan die een deel van dat werk uit handen kan nemen. Onze architect kenden we via-via, zo gaat het toch vaak. We hebben nog met een ander bureau gesproken, maar we hadden gewoon een goed gevoel bij de stijl en de persoonlijkheid van Florian Eckardt. We hadden een beter gevoel bij hem, zijn stijl was persoonlijk. Eckardt wilde echt eco-bouwen, dat sprak ons aan. Ons huis is daardoor dus heel duurzaam. Zo is het stucmateriaal allemaal ecologisch; het vocht trekt er makkelijk uit. Voor ons een bewuste keuze, met allergie in de familie. Dat soort details tellen allemaal mee in de keuze voor een architect. Zo is hij bijvoorbeeld heel zorgvuldig. Tijdens de bouw heeft ons dat weleens geïrriteerd, maar achteraf gezien was het de moeite waard en waren we maar wat blij met zijn zorgvuldigheid! Ook zijn referentie-projecten vonden we erg mooi. Je ziet hier op Rieteiland heel veel strak, recht en hoekig, terwijl wij net wat zachtere lijnen wilden. Daar ging Eckardt in mee, hij had er mooie voorbeelden van. Wat we ook belangrijk vonden: we wilden met een binnenhuisarchitect samenwerken. Sommige architecten willen alles zelf doen, maar Eckardt snapte onze wens en die samenwerking verliep dan ook echt goed.”

Meningsverschillen

“Natuurlijk botsten we weleens met de architect, de aannemer, de binnenhuisarchitect en alle andere specialisten om ons heen. Dat is niet meer dan logisch bij zo’n omvattend project. Maar we kwamen er altijd wel weer uit. Het scheelt vooral als je van tevoren een lijst van wensen maakt; die lijst helpt je tijdens het proces om bij je uitgangspunten te blijven. De open haard, de woonkeuken, de diepteverschillen, de zwevende trap: allemaal elementen die wij hoog op ons verlanglijstje hadden staan. Ok, we wilden eigenlijk een grotere houtkachel. Maar de architect heeft ons weten te overtuigen van deze houtkachel, gebaseerd op het ontwerp. Dat was ook zo leuk: als de architect ons positief verraste met zijn ontwerp. Zo is de vorm van ons huis echt heel bijzonder te noemen: het is eigenlijk in een driehoek gebouwd. Op die manier is het de architect gelukt om overal door het huis de zichtlijnen zo te positioneren dat je overal het water kunt zien. De meningsverschillen die er waren, gingen meestal over details. Neem het hout aan de gevel van ons huis. Eckardt wilde daarvoor cederhout gebruiken, maar dat vonden wij te grof. Hij wilde muisgrijs voor de kozijnen, maar dat vonden wij te donker. En de grootte van de terrassen vonden en vinden wij echt te klein: die gaan we dan ook uitbreiden.”

Blij met keuken en badkamer

“We zijn blij met zoveel elementen en kamers uit dit huis, maar centraal beneden staat wel de woonkeuken. Hebben we helemaal zelf bedacht en we zijn erg blij met het eindresultaat. Het moest een echte woonkeuken worden, met kookeiland, mooi natuursteen, voldoende bergruimte en plek om te kunnen ontbijten.

Ook de badkamer op de eerste verdieping is erg goed gelukt, kunnen we wel zeggen. Ook hier weer: ruim zicht op het water, zowel vanuit de glazen douche als het bijzonder, verhoogde bad. Ook hier weer de driehoekige vormen. Tenslotte zijn we heel blij met de overloop op de eerste verdieping: die fungeert niet alleen als overloop, maar ook als extra zithoek in een vide-achtige setting. Hier heeft de architect een metersgroot raam ingetekend, waardoor het net lijkt alsof de gevel open is en je zo vrij over het IJ uitkijkt.

We hebben nog wel wat te wensen over hoor, vooral elementen die naar voren kwamen toen we hier eenmaal woonden. Zo kijken we erg uit naar de bouw van ons dakterras, dat helemaal rondom onze bovenverdieping gaat lopen. Ook de terrassen aan het huis willen we verlengd hebben. Maar die zullen eerst gefundeerd moeten worden, dus dat is nog niet zo eenvoudig. Toch hebben we het erover over, want vooral in de zomer is het heerlijk bij ons in de achtertuin! Als we hier zitten, in de ochtend als de zon schijnt, met een kopje koffie, dan is het echt een droom. Zo rustig, het lijkt wel een vakantiehuis!”

DAAROM ZELFBOUW!

De voordelen van zelf bouwen volgens John en Bianca:

– Je kunt al je eigen ideeën kwijt in je huis
– Je kunt echt voor je droomlocatie gaan
– Je bent voor een bestaand vrijstaand huis eigenlijk net zoveel kwijt
– Als je zelf veel bijdraagt aan het huis, zul je er later oprecht trots op zijn

TIPS & TRICS

John en Bianca hebben inmiddels heel wat ervaring
opgedaan bij het zelf bouwen van hun woning.
Benieuwd welke tips & trics zij voor u hebben?
Neem dan contact met ons op.

Droomwoning met overal uitzicht op water

“HET LIJKT WEL EEN VAKANTIEHUIS!”

John en Bianca zijn nog elke dag blij met hun houten woning aan het water. De moderne, duurzame bouw heeft een bijzonder huis opgeleverd.

BINNENKIJKEN
Benieuwd hoe het huis van John en Bianca eruit ziet?
Klik HIER voor een rondleiding in hun moderne,
industriële woning op Rieteiland.

“Door het schuine lijnenspel heb je overal in ons huis zicht op het water!”

Start de reis naar uw eigen droomwoning

Zelf uw droomwoning bouwen begint met inspiratie opdoen. Hoe en waar kan ik dit vinden en concretiseren? En hoe leg ik de buitenwereld uit wat ik mooi vind?

Download de 10 inspiratietips